Според френския портал Statista средният годишен темп на инфлация в света вече е 7,4%

Нарастването на инфлацията е глобално и е достигнало рекордно ниво от началото на 21-ви век. Това предупреждение отправи комисарят на ЕС по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон в интервю за френския новинарски канал LCI.

"За първи път от началото на века наблюдаваме такова ниво на инфлация. Това е глобално явление, което е по-силно в САЩ, отколкото в Европа“, призна комисарят.

Според него за последен път подобна инфлация е имало преди четиридесет години, през 80-те години на миналия век. Еврокомисарят отбеляза, че инфлацията е започнала да се ускорява още преди конфликта в Украйна.

Икономист: Инфлацията ще надхвърли 16% в следващите 2 месеца

"Пандемията от коронавирус, ускоряването на икономическото възстановяване, цените на енергията, суровините и редките метали - в резултат на тези фактори инфлационната тенденция беше силна още преди началото на украинския конфликт", заяви Бретон. "Инфлацията е особено разпространена в САЩ и е много трудно да бъде овладяна", каза еврокомисарят. "Един от начините за ограничаването ѝ е да се повишат банковите лихвени проценти и този процес вече се наблюдава в САЩ", отбеляза Бретон.

Според френския портал Statista средният годишен темп на инфлация в света вече е 7,4%. Но в някои страни процентът на инфлация може да бъде значително по-висок поради местни фактори. Според Statista общият темп на инфлация в почти 80 държави може да бъде в диапазона от 5 до 10% през годината.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС