По думите поради дългият 90-дневен престой на кораба на пристанището ще е нужна и профилактика, преди неговото изтегляне

"Изтеглянето на нашите моряци е сложно, но още не сме се сблъскали с реалните проблеми по изтеглянето на корабите и евакуацията на екипажа". Така капитан Христо Папукчиев коментира думите на външния министър Теодора Генчовска, че очакванията са българският кораб „Царевна” да напусне пристанището в Мариупол следващата седмица, след като  Русия призова собствениците на чуждестранни кораби в пристанището да ги изведат до местата по постоянна регистрация.

“Проблемът е как ще се осъществи логистиката новият екипаж да стигне до кораба, при положение, че това е една територия, която не е призната”, каза Папукчиев. “Окомплектоването на кораба е нещо, което поставя подводни камъни”, смята той. 

По думите поради дългият 90-дневен престой на кораба на пристанището ще е нужна и профилактика, преди неговото изтегляне. 

“Това не е кон с каруца, която може да тръгне веднага.  Има навигационно осигуряване и безопасност, които трябва да се вземат под внимание”, поясни капитанът. 

Цялото интервю гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.