Неговата лична история е нашата обща история

Неговата лична история е нашата обща история, но разказана драматично и с много обрати - опасно бягство от комунистическа България, дисидентски живот и приятелства с хора, променили хода на историята. Писателят Димитър Бочев разказва пред Мария Йотова за последната снимка на Георги Марков, ненаучените ни уроци и един пуловер от Желю Желев.

„Избягах от България, защото нямаше защо да остана. Бях многократно арестуван от Държавна сигурност и изключван от университета, защото мислех на глас. Реших, че една държава, в която арестуват за прошепнат политически виц, не може да бъде моя духовна родина. Така избягах на Запад по авантюристичен начин, рискувайки живота си. Запознах се със западногерманско момиче, тя рискува собствената си свобода да влезе в наш затвор и ми достави фалшив холандски паспорт”, спомня си писателят. С момичето отиват в София, където той нямал право да стъпва, но в центъра на столицата срещнал Желю Желев. Бившият държавен глава му дал пуловера си и казал: Вземи я, ти ще осъмнеш или зад решетките на ДС, или в един свободен свят. 

Цялото интервю гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.