Въздушното ни пространство нидерландските ВВС пазеха заедно с българските си колеги от АБ "Граф Игнатиево"

Съвместната мисия по усилена охрана на въздушното пространство, изпълнявана в продължение на два месеца от Военновъздушните сили на Република България и Кралските военновъздушни сили на Нидерландия с пето поколение изтребители F-35 завърши успешно. Това съобщиха от Министерството на отбраната. 

"Подготвихме пътя за бъдещи пребазирания на F-35 в България и се надявам, че това ще бъде началото на едно по-тясно приятелство и сътрудничество. Благодаря на нашите нидерландски колеги за техните усилия, професионализъм и разбиране“, посочи командирът на авиобаза „Граф Игнатиево“ бригаден генерал Николай Русев. 

В отговор майор Винкен, командир на формированието от Кралските военновъздушни сили на Нидерландия благодари на българското Министерство на отбраната и на личния състав на авиобаза „Граф Игнатиево“ за сътрудничеството и отличното домакинство.

"Освен охрана на въздушното пространство, нашите F-35 изпълняваха и дейности по бдителност над България и показаха готовността си за опазване на целостта на обозначеното въздушно пространство. Изпълнявахме тренировъчни мисии, съвместно с българските МиГ-29 и други съюзнически сили, пребазирани в Черноморския регион, демонстрирайки оперативна съвместимост и съгласуваност между съюзниците”, добави майор Винкен.

От отбранителното ведомство припомнят, че в периода април-май два изтребителя F-35 и до 120 военнослужещи от Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия участваха в мисия по колективна отбрана и опазване сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса над страната ни заедно с българските си колеги от АБ "Граф Игнатиево".

Американски изтребители F-35 кацнаха в авиобаза „Граф Игнатиево”

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.