Заради проблем със системата всички пациенти били препращани на гинеколог, независимо какво ги боли

След старта на електронните направления лекари споделят, че новата системата вместо да улесни, усложнява и забавя процеса. В ефира на „Здравей, България” общопрактикуващият лекар д-р Николай Брънзалов заяви, че е убеден, че ползите от електронното здравеопазване тепърва ще се усещат.

„Относно грешката с гинеколога - става въпрос за изолиран случай. Никога не сме се заблуждавали, че в началото няма да има проблеми. Има доста неща, които фирмите доставчици на медицински софтуер ще трябва да завършат. Надявам се проблемите да бъдат все по-малко” каза лекарят.

Припомняме, че заради грешка в една от програмите всички пациенти били препращани на гинеколог, независимо какво ги боли.

Според него на този етап едва ли пациентите ще разберат какво се цели с електронното здравеопазване, защото не е изцяло завършено.

„Трябва да се включи системата на болниците, за да може здравното досие да бъде напълно окомплектовано. При това положение, след като трябва да отидете да ви прегледа лекар, той ще може да влезе в досието, ако му дадете разрешение, и да види всичко за вашето лечение до момента”, поясни доктор Брънзалов.

Той допълни, че до момента проблеми е имало само с една фирма доставчик на медицински софтуер. „За съжаление, тя владее около 60% от пазара. БЛС е затрупан от сигнали на колеги”, обясни медикът. 

По-късно министъра на здравеопазването излезе с позиция по случая. 

„От 1 юни, вече трети ден, е в ход издаването на електронните направления. Трети ден български граждани не могат да получат необходимите им направления за прегледи и изследвания. Недопустимо е заради една фирма, доставчик на софтуер, която е неглижирала процеса по въвеждането на този вид електронна здравна услуга, потърпевши да са граждани и лекари. Две години доставчиците на софтуер са обучавани, за да са готови на 1 юни 2022 г. да стартират модулите за електронно направление. Въпреки това „неразбрали“ не липсват – може би защото очакванията им са били Министерството на здравеопазването да отложи старта на е-направление, което се е случвало нееднократно през годините – особено по отношение на електронното здравеопазване. За мен като министър на здравеопазването фактът, че законодателят не е предвидил никакъв механизъм за санкции спрямо тези, които саботират процеса на електронизация, е неприемлив. Не може за толкова ключов елемент в нашата здравна система, какъвто са направленията за прегледи или изследвания, да се разчита единствено на добрата воля на частни субекти. Затова ще настоявам и ще намерим тези законови механизми, които да санкционират подобна безотговорност", заяви тя. И допълни, че подкрепя всички съсловни организации и граждани, които ще потърсят правата си по съдебен път заради ограничения им през последните два дни достъп до здравеопазване.

И поясни, че до понеделник очаква разработилите медицинския софтуер да дадат отговор за създалата се ситуация. 

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.