До края на годината е планирано да изхарчим с близо 2 млрд. лева

Парите на държавата отново са на дневен ред. На извънреден тристранен съвет синдикатите и работодателите се събраха, за да представят пред правителството своето становище по актуализацията на бюджетите на НЗОК, Държавното обществено осигуряване и републиканския бюджет преди те да влязат за обсъждане в Народното събрание от утре. 

По-рано във вторник в Министерството на финансите се проведе и експертен съвет на коалицията, където бяха обсъдени последните детайли по актуализацията на бюджета, преди проектът да бъде внесен в НС за обсъждане.

Антикризисният пакет е на стойност около 2 млрд. лева и включва - 0% ДДС на хляба, 25 стотинки отстъпка за литър гориво и данъчни облекчения за едно дете 600 лева, за две - 1200 лева.

В бюджета за Държавното обществено осигуряване са заложени 18 милиарда и 247 милиона. Минималната пенсия става 467, а от октомври ще има и преизчисляване средно с 15% по т. нареченото швейцарско правило.

Заложеният дефицит остава 4,1%. Предвидената инфлация се покачва до близо 12 на сто. Наред с това, икономическият растеж пада до 2,9%. От сметката на финансовото министерство се вижда още, че държавата залага по-висок праг и за нов дълг. Таванът се увеличава с близо 3 млрд. лева и става малко над 10 млрд. 

Василев: Бюджетът помага да се задържи инфлацията, не очаквам стагфлация

„Както виждате, част от приходната част намалява данъци, което един път дава повече средства в джоба на работещите родители, втори път намалява крайната цена за потребителите на редица стоки, най-вече в енергийната. Помага да се задържи инфлацията”, заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

Финансовият министър обясни на работодателите защо в бюджета не са заложени енергийните компенсации.

„Компенсациите за електроенергията се дават по нов ред, това е с промени в Закона за енергетиката, които са внесени в парламента. Те не са свързани директно с бюджета. Няма как в бюджета да се измени Закона за енергетиката, има си отделна писта”, заяви Асен Василев.

И коментира прогнозите за дефицит от 12%.

„В общи линии това е най-доброто, което може да се направи в момента, инфлацията се дължи на вносни фактори”, заяви Василев.

Увеличение на пенсиите ще има за всички, а пред NOVA социалният министър Георги Гьоков обясни как се изчислява ръстът.

Гьоков обясни как възрастните да изчислят увеличението на пенсиите си

„Изчисляваме индивидуалната пенсия по 10% + 60-е лева, които са твърдо за всички, които нарекохме COVID добавка”, обясни министър Гьоков. Това е предложението на МТСП и НОИ пред НС.

Социалният министър изрази мнение, че не е лошо държавата да тегли дълг, но под условие.

„Няма нищо лошо в дълговете, стига държавата да може да си ги обслужва и да са в рамките на критериите на ЕС”, заяви Гьоков.

Очаква се още тази седмица бюджета да влезе в парламента за актуализация, за да може заложените мерки да влязат в сила от 1 юли.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.