Действията му бяха определени като "кулминацията на опит за преврат"

Специалната комисия на Камарата на представителите на САЩ, която разследва обстоятелствата около нападението в Капитолия на 6 януари 2021 г., показа част от събраните материали по време на първото публично съдебно заседание. Според депутатите те са доказателство за това, че 45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп е отговорен за безредиците в центъра на американската столица, предаде БГНЕС.

Председателят на назначената комисия Бени Томпсън (демократ от Мисисипи) определи действията на Тръмп като "масивна, многоетапна конспирация за фалшифициране на президентските избори". Той заяви, че събитията в сградата на Конгреса на САЩ са "кулминацията на опит за преврат".

Снимка: Getty Images, архив

Членът на Камарата на представителите Лиз Чейни (републиканец от Уайоминг), която участва и в специалната комисия, заяви по време на изслушването: "Онези, които нахлуха в Капитолия и се бориха със служителите на реда в продължение на часове, бяха мотивирани от това, което им каза президентът Тръмп - че изборите са били откраднати и той е легитимен държавен глава".

Снимка: Getty Images, архив

В специалната комисия за разследване участват седем демократи и двама републиканци, включително Чейни. Последните неведнъж са критикували Тръмп. Много съпартийци ги осъдиха за това.

По време на изслушването бяха показани, наред с други неща, няколко откъса от кадри с показания на свидетели, получени от депутатите. Бяха показани кадри, в които Уилям Бар, служил при Тръмп като министър на правосъдието и главен прокурор на САЩ, изразява несъгласието си, че "изборите са били откраднати". Той подчертава, че не желае да участва в опитите за оспорване на резултата от гласуването.

Членовете на специалната комисия показаха и запис на разговор с дъщерята на Тръмп - Иванка, която е била президентски съветник в неговата администрация. На записа тя казва: "Уважавам главния прокурор Бар. Затова приех това, което той каза".

Депутатите представиха тези думи на Бар и Иванка Тръмп, както и други материали, като доказателство, че 45-ият президент на САЩ е дезинформирал поддръжниците си и всъщност ги е подтикнал към противозаконни действия.

Изслушването беше излъчено на живо по много американски телевизионни канали. Демократите, които сформираха специалната комисия, умишлено насрочиха събитието за най-гледаното време с надеждата да съберат голяма телевизионна аудитория, за да се опитат да поправят, включително и по този начин, почти катастрофалната според местните анализатори позиция на партията в навечерието на междинните избори за Конгрес през ноември.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.