В медиите изтече аудиозапис, за който професор Христо Даскалов твърди, че е автентичен

Аудиозаписът с шефа на Aгенцията по храните професор Христо Даскалов, който беше получен от няколко медии в петък,  е автентичен. Това потвърди самият той за NOVA. Според Димитров, срещу него е оказван натиск, за да се занижи контролът на храните по границата с Турция.

„Тази лаборатория е най-модерната. Газ, мас…. международна акредитация”.Този разговор беше разпространен в петък от анонимен имейл до част от медиите. Като се твърди, че в разговора  двама мъже говорят за лабораторията за фитосанитарен контрол на ГКПП „Капитан Андреево”. 

„Това е записът, който аз направих на 19 януари. Как изтече той – това вече за мен е неизвестно”, заяви проф. Христо Даскалов, директор на БАБХ.

Записът, твърди професор Даскалов, направил, защото „виждал накъде вървят нещата”. По думите му другият човек, с когото говори е професор Моллов.

Професор Пламен Моллов е бивш шеф на Агенцията по храните.  По думите на шефа на БАБХ, след настояване от страна на Моллов,  двамата се срещнали отново на 19  януари.

„Срещнахме се зад агенцията. Там има банка и беше спрял”, разказва професор Даскалов.

Там му била дадена и папка. В нея имало „пачки”. „Мога да гадая, каква е била сумата, защото аз само с едното си пръстче погледнах какво седи там. И след това му я набутах - като му казах, че с такива неща не се занимавам”.

На въпрос станало ли е ясно, кой е този, който е помолил професор Моллов да му предаде папката – шефът на БАБХ заяви: „Имена на мен не ми е казал, но разбирате, че става дума за тази прословута лаборатория”.

До спора за фитосанитарния контрол на границата се стигна след като правителството реши да прекрати 10-годишен договор с частна фирма, сключен при съмнителни обстоятелства. Опитите екип на NOVA да се свърже с Пламен Моллов останаха без успех. Пред сайта „Медиапул”  Пламен Моллов определя ситуацията като „политически внушения и манипулации”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.