По думите му няма как да бъдат закрити автобусни линии

„Никой от нас не иска да влиза във война с правителството. Наскоро казах, че управляващите вече обявиха война на София, защото на 1/3 от населението не се обръща внимание". Това заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев в предаването “Денят на живо” по NOVA NEWS.

По думите му няма как да бъдат закрити автобусни линии, защото над 70% са довеждащ транспорт до метрото.

„Над 72% от разписанията на градския транспорт са ускорени. Това означава, че сме увеличили скоростта на придвижване  в пиковите часове, за да може да осигурим по-добра услуга за хората. Когато е по-малък трафикът, се разреждат автобусите, например в обедните часове. Това се прави на ежемесечна база. Имаме нова система за таксуване в транспорта, камери във всички превозни средства и следим тези неща”, заяви Георги Георгиев. 

„Парите, които искаме, са за Столична община. Те са необходими за българските граждани – 2 милиона, които живеят в София и ползват обществения транспорт. Те са необходими заради поскъпването на енергоносителите. Важно е да кажем, че половината от градския транспорт в София се движи на природен газ, а другата половина - на електрическа енергия. Ръстът е от 230% по-скъп ток до 332% по-скъп природен газ. Това увеличение коства на общината 143 милиона лева след направени всички други възможни икономии, актуализации и тн. Няма от къде да се осигури такава сума”,  каза още Георгиев. 

И допълни, че преди 3 месеца е присъствал в НС на заседание на бюджетна комисия.

„Поставихме същите въпроси с кмета на София. На това заседание на нас ни беше обещано, че с актуализацията ще бъдат предвидени механизми за подпомагане на обществения транспорт. Проблемът касае цялата страна, защото токът и природният газ поскъпва не само в София”, допълни председателят на Столичния общински съвет.

 И даде конкретен пример:

„Съгласете се, че ако досега автобусът от дома ви до работа е бил през 14 минути, а утре го направим 28, ще ви изгубим като потребител. Това дългосрочно ще има катастрофални последици”.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.