В Дома на киното днес - и българско късометражно кино

10-ото юбилейно издание на "София прайд филм фест" в "Дома на киното" днес ще срещне филмовите почитатели с българската премиера на Firebird.

„На български – "Жар птица". Един естонско-британски филм, за който много се говори в света, много се изписа. Време е за българската му премиера. Филм, който ни отвежда обратно в Студената война, където двама войници прежиивяват една бурна любов”, разказа в предаването „Социална мрежа” на NOVA NEWS Христо Христозов, арт директор на фестивала.

Историята е базирана на автентичен разказ. Преди него програмата предлага българско късометражно от 1980-та година до 2018-та. Сред тях са  филмите на Нина янкова – "Кокичето" и "Женитба" с наградата "Златна палма" в КАН.

„Фестивалът за 10-и път се опитва да покани хора от различни общности да си говорят помежду си. Моята амбиция и наша мечта е не просто да показваме филми и те да се гледат от ЛГБТ общността, а напротив – да събудим един диалог. Да се срещнат различни хора, да се погледнат в очите и да осъзнаят, че не са толкова различни. Напротив – нашите копнежи, стремежи, порив към свобода са близки, да не кажа едни и същи”, посочи Христозов. Според него фестивалът в навечерието на „София прайд" има и друга цел -  да вдъхнови, да активизира общността и по един начин, свързан с изкуство, да покаже универсалността на тези истории.

Христозов сподели, че миналата година, предизборно, са срещнали сериозна съпротива от страна на националистически групи. „Там не се случи комуникация. Надвам се, че с времето все по-умело ще можем да си говорим", посочи арт директорът на "София прайд филм фест." 

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.