Първият опит за сваляне на кабинета “Петков” - вече е факт

Политическият възел се заплита. 

Бюджетът на общественото осигуряване и здравната каса трябваше да бъде разгледан днес на първо четене в парламента.

Темата обаче беше изместена от внесения от ГЕРБ вот на недоверие към кабинета Петков и заявката на "Има такъв народ" за работа в посока сваляне на правителството.

От “Продължаваме Промяната” се надяват в рамките на седем дни да съберат нужните им депутатски гласове за подкрепа на управлението.

Наказаха Тошко Йорданов, нарече Настимир Ананиев "врачок"

Минути след началото на пленарния ден всичко това остана на заден план. 

Депутатите на Слави Трифонов поискаха извънредно изслушване на външния министър в оставка Теодора Генчовска заради информацията, че се води двойна дипломация със Северна Македония, а в Министерския съвет кабинетът реши- всичко свързано със Скопие вече ще отиват директно в комисията по външна политика в Народното събрание, а не в ресорното  министерството.      

Първият опит за сваляне на кабинета “Петков” - вече е факт. От ГЕРБ-СДС официално внесоха искането си за вот на недоверие. 

“Считаме че сега е момента да внесем вот на недоверие, да не кача, че даже е закъснял”, каза в студиото на “здравей, България” Делян Добрев.

ГЕРБ внесоха вот на недоверие срещу кабинета „Петков"

От ГЕРБ-СДС обаче не са сигурни в успеха на искането си. 

“Искаме наистина да падне правителството. Не знаем дали ще падне, защото в следващите 7 дни не знаем колко още депутати ще купят управляващата коалиция”, допълни Добрев.

Депутати няма да се купуват, но ще се убеждават да подкрепят правителството, заявиха от “Продължаваме Промяната”.

Делян Добрев: Искаме кабинетът да падне, но не знаем колко депутати ще си купят управляващите

“Призоваваме народните представители от „Има такъв народ“, които са независими от политическото си ръководство, да не се отделят, опитват се да ги притискат”, каза Настимир Ананиев от ПП и допълни, че вече има хора, с които разговарят, но запази имената им в тайна. 

Ще има ли нови хора, които да си тръгнат от тях, не искат да прогнозират от “Има такъв народ”.  От партията на Слави Трифонов са решили - с или без още напуснали, да се борят за сваляне на правителството. 

Журналист: Дните на това правителство са преброени

Петков: Всяко решение за РСМ отива в ръцете на депутатите

“Тези, които в момента са на власт, управляват еднолично, използват внушение, предлагат постове и пари - трябва да си ходят незабавно”, заяви Станислав Балабанов от ИТН. “Това означава, че ИТН ще направи всичко възможно тези хора да спрат да управляват. Вотът на недоверие е административна процедура, която трябва да се случи”, допълни той. 

Риск за кабинета има признаха и от “Демократична България”. Като участник в управлението. 

Според съпредседателя на ДБ Христо Иванов има риск правителството да падне. 

Иванов: Безотговорно е да се ходи на четвърти избори в рамките на 13 месеца

“В крайна сметка е въпрос на решение по съвест на всеки народен представител дали ще хвърлим окончателно страната в политическа криза”, заяви Иванов.

По правилник - обсъждането на вот на недоверие в пленарната зала трябва да бъде гласувано най-късно до 7 дни.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В КОАЛИЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.