Там се съхраняват над 5000 артефакта, намирани при археологически разкопки през годините

Обилните валежи наводниха хранилища в Националния историко-археологически резерват „Плиска“. Водната маса, която се събрала в близките ниви, пробила защитна дига и заляла близките сгради. Там се съхраняват над 5000 артефакта, намирани при археологически разкопки през годините. Под водата са попаднали експонатите, които били на ниско, тъй като водата е достигнала почти метър в помещенията. Унищожени са климатици и специализирана техника. Това е втори случай на наводнение в резервата, като преди 10 години също пострадаха археологически находки.

Снимка: Деян Герговски, NOVA

„Започнахме с разчистването. В момента има педя тиня. Всичко е долу – това са находки от метал, керамика, камък. Съхранени са в пликове с цип, в кутии, но все пак – това е стихия. Това, което е било във водата, е увъртяно. Тепърва ще влезем внимателно и всичко ще мине през ръцете ни”, каза Христина Стоянова - главен уредник на НИАР „Плиска“.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.