Парламентарният ден премина с доста спорове

Депутатите приеха на първо четене увеличението на пенсиите. „За” гласуваха 141, „против” 1, „въздържал се” 83. Решението не подкрепиха  ГЕРБ-СДС и ДПС. 

Депутатите обсъждат актуализацията на бюджета на ДОО за 2022 година

Парламентарният ден премина с доста спорове и критики. Вместо първа точка в дневния ред, бюджетът отиде на четвърто място след гласуването на опозицията.  

„Ако не приемем бюджета на ДОО, пенсионерите ги очакват 6% увеличение и ще останат без COVID добавка”, каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Планът на управляващите - от 1 юли минималната пенсия да стане 467 лв. Опозицията попита откъде ще се вземат средства.

„Откъде българската държава ще вземе необходимите пари за увеличаване на пенсиите?”, пита Илиана Жекова от ГЕРБ-СДС.

„Питате от къде ще са тези 1,3 млрд лева? Ами от спрените кражби, от празните чекмеджета. От там ще дойдат, пари има”, каза Георги Свиленски от БСП.

„И миналата година казвахте, че няма пари. Намерихме ги, и сега ще ни намерим. Има възможност за допълнителни средства”, коментира финансовият министър Асен Василев.

„Не виждаме нито анализ, нито пенсионна реформа”, смята Хасан Адемов от ДСП.

След разменените реплики, пак дойдоха обвинения.

„Правителството на промяната увеличи повече пенсиите, отколкото ГЕРБ за 3 правителства. Нащите родители очакват уважение и справедливо отношение. Изкупуваме греховете на нашите предшественици, но ние ще извървим този път”, категоричен е Искрен Арабаджиев от „Продължаваме Промяната”.

Бившият партньор в управлението – „Има такъв народ”, също отправи критика.

„Пари без реформи само ще задълбочат кризите в системата”, обясни Любомир Каримански от ИТН.

По-късно депутатите приеха и бюджета на Здравната каса на първо четене.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.