Подобно нещо се случва за втори път

Водната стихия отново нанесе поражения. Този път – в Националния историческо- археологически резерват „Плиска“. Хранилищата, които съхраняват над 5000 артефакта от първата българска столица, бяха залети.

По стените на фондохранилището все още личи нивото на водата – близо метър над пода. „Всичко, всичко е долу – това са находки от метал, находки от керамика, камък. Всичко, което се намира в Плиска е съхранено в тези фондохранилища”, твърди Христина Стоянова, гл. уредник НИАР „Плиска“.

Водата, която се събира в близките ниви, къса дигите и се насочва към археологическия резерват „Плиска”. Така калните вълни навлизат в хранилищата, пазещи историята на България. Отзовалите се пожарникари и доброволци успяват да намалят щетите.

„Започнахме с разчистването – сега има педя тиня долу. Малко по малко всичко ще извадим. Бяха много внимателни пожарникарите – цяла нощ изпомпваха водата и създадоха условия да не бъде унищожено нищо”, твърди Стоянова.

Водната стихия унищожава климатиците и специализираната техника във фондохоранилищата. По данни на полицията засегнати са и близо 1000 артефакта. Христина Стоянова пояснява, че това са най-вече тези експонати, които се намират на долните стелажи.

„Няма да говорим за унищожени артефакти, има които бяха под водата… Има педя тиня долу… Това, което е било във водата, е омазано с кал. Тепърва ще влезем внимателно и всичко ще мине през ръцете ни”, посочва уредникът. И допълва: „Надявам се, че начинът, по който ги съхраняваме – кутии и пликове ще спомогне да не са поне в насипно състояние. Не мисля, че ще има вреди, но така или иначе – всичко това, което е било под вода, ще трябва отново да се премие, да мине консервация, да му се направи паспортизация.”.

Това е втори случай на наводнение в резервата, като преди 12 години също пострадаха археологически находки. „2010 имахме същото наводнение. Тогава се взеха мерки – направиха се диги, повдигна се пътя, Но нивите са с много голяма площ. Това са хиляди декари, които нямат никакво прекъсване. И тази вода, която е паднала върху тях – знаете от седмица вали, се изля насам”, спомня си Стоянова.

Обмисля се създаването на нови фондохранилища, за да не се допуска водата за трети път да заплаши археологическата колекция, открита в първата българска столица.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.