Децата са от неделни училища

Преписи на „История славянобългарска“, направени от ученици от български неделни училища зад граница, са подредени в изложба във фоайето на читалище „Никола Вапцаров“ в Банско. Експозицията се казва „По стъпките и примера на Паисий“ и представя десет преписа.

Те са дело на ученици от втори до дванадесети клас, някои от тях са богато илюстрирани с картини на български владетели и с различни събития от българската история. Съхраняват се в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ и са предоставени специално за експозицията. 

Децата, които са се трудили надпреписите, са от държави в различни континенти, каза за БТА доц. Адриана Любенова от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски,“ член на управителния съвет на Асоциацията на българските училища в чужбина. Според нея неделните училища в чужбина са продължители на делото на Паисий Хилендарски, защото началото на създаването им е било изцяло на възрожденски принцип, а общностите са се самоорганизили, за да могат да поддържат българския дух и идентичност зад граница.

В рамките на изложбата са представени и рисунки от децата зад граница, както и препис на „История славянобългарска“ от богослова и публицист Георги Тодоров. 

Изложбата е част от програмата на международна научна конференция „Свети Паисий Хилендарски: Вселената славянобългарска“, която се провежда в Банско във връзка с 300 години от рождението му, 60 години от неговото канонизиране от Българската православна църква и 260 години от написването на „История славянобългарска.“

Мъж преписва "История славянобългарска" 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА