ФИНА е твърдо решена да запази отделни мъжките и женските състезания

Плуването възнамерява да създаде „отворена категория“, която да позволи на транссексуални атлети да участват в отделен клас на всички професионални нива, обяви президентът на Международната федерация по плуване (ФИНА) Хусаин Ал-Мусалам. Политиката обаче ще изключи много транссексуални спортисти от женското елитно плуване.

„Не искам на нито един атлет да му бъде казвано, че не може да се състезава на най-високо ниво. Ще основа работна група, която да създаде отворена категория за нашите спирки. Ще бъдем първата федерация, която го прави“, каза Ал-Мусалам на извънреден конгрес на Федерацията. Той говореше, след като ФИНА разкри политика на приобщаване, която бе одобрена от членовете.

Брент Новицки, главният изпълнителен директор на ФИНА, добави, че организацията е твърдо решена да запази отделни мъжките и женските състезания. Той каза още, че Федерацията „осъзнава, че определени лица могат да не участват в категорията, която най-много съвпада с тяхната законна полова идентичност“.

Според правилника, поясни Новицки, мъжките състезания ще са отворени за всички. Но „мъжки до женски транссексуални атлети и интерсексуални атлети могат да участват само като женски атлети в състезания под егидата на ФИНА, или да поставят световни рекорди, ако могат да докажат, че не са преживели нито един елемент на мъжки пубертет“.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС