Ако предложението бъде прието, ще се наложат редица ограничения

Морската територия пред плаж "Корал" да бъде обявена за защитена. Това обсъждаха миналата седмица в продължение на 6 часа в Регионалната екоинспекция в Бургас представители на три министерства, Изпълнителната агенция по горите, община Царево и Областната управа в Бургас. Предложението беше гласувано с 5 гласа "за", 3 "въздържал се" и 1 "против". Комисията ще изпрати предложението на екоминистъра.

Ако предложението на Сдружението “Да запазим Корал” в зоната пред едноимения плаж бъде прието, ще се наложат редица ограничения - сред които забрана на риболова и движение на всякакви плавателни съдове на територията на плажа. Това предизвика недоволството на рибарите. Те са против забраната на промишлен и любителски риболов в акваторията и го възприемат като намерение за обособяване на частен плаж и акватория.

Според инж. Георги Лапчев, кмет на Царево, дебатът трябва да бъде проведен между всички. "Сдружение „Да запазим Корал” не предлагат алтернатива на риболова. Нищо не е било обсъждано с общината. Ако се приеме това решение ще влезем в кризисен период, решения се вземат под сурдинка. Ще има остра реакция на общината и обществото", посочи той.

Проверка по сигнал за разораване над плаж "Корал" (СНИМКИ)

От своя страна от Сдружение „Да запазим Корал” смятат,  че това предложение на Морска администрация граничи с пълен абсурд. "Това автоматично забранява целия риболов, докато в нашето предложение риболовът не е забранен. По този начин най-вероятно се стремят стопанският риболов да е забранен, който така или иначе е забранен в една милната зона от брега до морето. По този начин се създава едно изкуствено напрежение и ще почнат рибарите да ни нападат, че ние сме забранили", заяви Атанас Русев от Сдружението. 

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.