В изпитатлен срок от една година той ще бъде на служение в Рилския манастир

Светият Синод на БПЦ е приел покайно писмо на архимандрит Дионисий. В изпитатлен срок от една година той ще бъде на служение в Рилския манастир. Заседанието по изключение се е провело в Софийската Митрополия, където живее патриарх Неофит. По отношение на определеното място за изпитателен срок е имало един глас против - този на Неврокопския митрополит Серафим.
През 2016 година Светият синод реши да отстрани архимандрит Дионисий от "Св. Александър Невски", като тогава временно му беше забранено да извършва богослужения.

До решението преди шест години се стигна след скандал със заря пред храм “Ал. Невски” на Великден, която беше поръчана именно от Архимандрит Дионисий. Зарята възмути някои от свещениците в храма и те отказаха да служат с Дионисий на Гергьовден. Освен зарята бившият предстоятел на храм "Св. Ал. Невски" извърши и други промени в начина на служение в храма - военни носеха плащеницата Христова на Разпети петък, хлябът и виното бяха разделени при даването на причастие на миряните.

По-късно Църквата се разграничи от участието на архимандрита в протести и негови позиции по обществени теми. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.