„Никой от парламентарните партии не би искал да бъде този, който ще подложи крак на увеличението на пенсиите", каза още тя

Смятам, че актуализацията на бюджета по някакъв начин в някакъв вариант ще бъде приета. Това заяви икономистът от КТ „Подкрепа” Ваня Григорова в студиото на „Здравей, България”.

„Никой от парламентарните партии не би искал да бъде този, който ще подложи крак на увеличението на пенсиите особено в предизборна ситуация в каквато очевидно се оказваме. Това е неизгодна позиция. Смятам, че по някакъв начин, в някакъв вариант, бюджетът ще бъде приет. Разбира се, че ще имаме и до колкото разбирам вече имаме наддаване през предложенията за бюджета, но огромната част от нещата няма как да се приемат”, каза тя.

По думите й, това което от КТ „Подкрепа” искат да видят прието е искането за увеличение на минималната работна заплата и заплатите в публичния сектор.

„Понеже много пъти сме говорили за проблемите в градския транспорт и видяхме през последните няколко дни писмото, което е изпратено от Министерство на финансите на Министерския съвет, в което се препоръчва не да се отделят средства от държавния бюджет, а да се увеличи цената на билета, вчера в Столичната община вече е гласувано увеличение на цените за превозните документи за градския транспорт”, съобщи още Григорова.

„За половин час билетът става 1,60 лева, а за един час – 2,20 лева. Това беше написано в публикациите, които препредаваха решението”, добави тя.

„Има увеличение на цените за пенсионери, отменят се част от картите –т.е. тези промени са сравнително балансирани. Не смятам, че увеличението, такова каквото е заложено, ще успее да дофинансира дейността на градския транспорт и това по-скоро ще удари хората, за които 40 ст. са важни”, смята икономистът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.