Подсъдимият беше оневинен за причиняване на лека телесна повреда

Софийският градски съд глоби с 3 000 лева Боян Станков-Расате заради нахлуването в Общностния клуб „Рейнбоу Хъб” в столицата миналия октомври. Според съда, в съучастие с неизвестни по делото лица, Расате е извършил „непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред като е нахлул без покана в офис на фондация „Ресурсен център Билитис“, бутнал е двама от присъстващите, съборил е рафт с вещи и е срязал с нож гумите на тротинетка”.

Съдът го призна за невинен по обвиненията, че деянието е извършено с изключителна дързост, както и че е причинил лека телесна повреда на Глория Филипова. Отхвърли и предявения от Глория Филипова граждански иск за неимуществени вреди от 4000 лв. Променена бе и мярката за неотклонение на Боян Расате, от 5000 лв. парична гаранция, в подписка.

След нападението в „Рейнбоу Хъб”: Обвиниха Расате в хулиганство и нанасяне на телесна повреда

В обясненията си пред съда Боян Расате заяви, че не отрича, че е бил в офиса на фондацията, но не е извършвал непристойни действия. Намеренията му били да вземе участие в среща там и да каже мнението си, но бил посрещнат грубо.

Прокуратурата поиска 2-годишна условна присъда по обвинение за хулиганство и нанасяне на телесна повреда. Съдът обаче намери доказателства само за хулигански действия и наложи парична санкции на подсъдимия.

"Според мен правилното решение е абсолютно оправдаване, но това е някакъв вариант и някакъв компромис, който мога да приема. Когато ги намеря, ще ги платя, да. Аз съм безработен", коментира наказанието Расате, цитиран от БНР.

Решението може да бъде протестирано или обжалвано пред Софийския апелативен съд в 15-дневен срок. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.