Той ще остави план на следващия министър на отбраната за парите в армията

"Когато политиците в бъдеще след избори работят по конституиране на българския парламент, винаги трябва да имат едно наум, че Българската армия чака. Тя чака със своите проекти.” Това каза в предаването „Денят на живо” на NOVA NEWS министърът на отбраната Драгомир Заков.

За изтребителите Ф-16, които ще получим по договор със САЩ, той коментира.„До края на този месец, най-късно началото на  следващия, очакваме да получим окончателна оферта от САЩ, така че да може да се движим вече към одобряване на проект в парламента. И тук е важно да се каже, че очакването на армията ще бъде да има работещ парламент. Тук политическата отговорността е важна.”   

На въпрос ще купуваме ли стари Ф-16, докато чакаме новите, Заков отговори: „Има задвижени процедури не конкретно Ф-16, за различни видове самолети, за да имаме всички видове опции. Няма решение, все още сме в процес на изясняване.”

Заков потвърди, че за новата бойна група под командването на Италия у нас очакваме около 800 италиански военнослужещи. „Точната цифра не я знаем, но между 700 и 800 италиански военнослужещи, при ротация може да са повече,” посочи той. Към бойната група има интерес от Гърция и други държави-членки на ЕС „Те ще се допълнят с наши способности,” подчерта министърът.

За възнагрежданията в БА той посочи, че има конкретен план, предоставен на МФ. В него има няколко варианта за възнаграждения с фокус върху уязвимите части от военнослужещите. Той уточни, че това са младите войници и офицери, които посрещат най-силно негативите на  инфлацията.”

„Не говорим за процент, равен за всички. Но предложението е всички да получат увеличение на възнагражденията,” каза Заков.

Като едно от трудните решения той определи проблема с  работещите военни пенсионери. Те са под 10%, утчони той. „За мен не е приемливо  да се получава едновременно заплата и едновременно пенсия. В един момент се получава доста голяма разлика във възнагражденията за една и съща длъжност.”

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.