Голяма част от хората били обезводнение и изтощени

Поредна група мигранти от Афганистан беше заловена в Странджа. Хората са дошли до България, преминавайки пеша Иран и Турция. Пресекли нелегално и нашата граница. Целта им е Западна Европа. Една от жените в групата е била ухапана от змия. 

Групата от 24-ма души бедствала у нас след дълго вървене пеш през Иран и Турция. Разказват, че преминали нелегално границата към България край село Сливарово, защото знаели, че легално няма да бъдат допуснати у нас. Не уточняват дали тук са очаквани от каналджии.

По думите на една от жените, която бяга от режима в Кабул, хиляди в момента са в Турция.  

Сумая е с мъжа си Мохамд и двете си деца. Мечтаела за по-добър живот, а у нас както тя, така и останалите билаи без документи.

"Трудно ми е да ѝ обясня всичко, но Турция не е добро място за бежанци като нас. Ние пътувахме от Иран до Турция и осъзнахме че Турция наистина не е място за емигриране," казва 32 годишната  Сумая Хюсейн от Кабул. 
 
Час по-късно медицински екип от най-близкото "Спешно отделение" в Царево пристигна на място и прегледа афганистанците в критично състояние. Жената, ухана от змия, получава антидот. Голяма част са обезводнени и изтощени. Групата е натоварена в камион - същия, какъвто само преди два месеца се обърна във водите на река Велека с друга група афганистанци.
 
"Някои от нас сме цели семейства. Като моето, всички сме свързани един с друг," обяснява   Сумая. Засега тя и хората с нея ще бъдат настанени в бежански лагер.

Репортер: Елена Танева

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.