София е домакин и организатор на първия образователен проект за млади български хореографи – „Хелиос”

София е домакин и организатор на първия образователен проект за млади български хореографи – „Хелиос”. В продължение на 10 дни те репетираха в Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“, където утре ще представят експерименталните си творби .Техен ръководител е световноизвестният български хореограф Владимир Ангелов.

Още като студент Влад Ангелов заминава за Америка, където учи „ Танцова режисура”. Началото е трудно, но той вярва в мечтите си. „Кацнах на летището с един малък куфар с дрехи, имах около стотина долара в джоба и знаех 4 или 5 английски думи. Тоест това беше началото, което беше общо взето от нула”, припомня си той.

Завършва магистратура в университета във Вашингтон, след което съдбата го среща с великият тенор Пласидо Доминго. Запознава ги общ приятел – танцов критик.

Маша Илиева - 40 години с балетното изкуство

„Първата му реакция беше – „О, България? Има много, много добри оперни певци в България!”, на което танцовият критик каза: „Хореографите също не са зле”- с малко ирония и сарказъм. Но това беше достатъчно за Доминго, за да каже : „Хммм, може би трябва да опитаме нещо!И в рамките на три минути ние станахме колаборатори. Ние започнахме да работим заедно в един много кратък период от време и едно много кратко запознанство”, разказа Ангелов.

Владимир Ангелов се завърна в България, за да предаде своя опит на млади български хореографи , които станаха част от първото издание на творческа лаборатория „Хелиос“.

„Това не е спектакъл, което ще представим утре, а по-скоро отворена или открита репетиция, където хореографите имат възможност да споделят движенчески идеи, с които те експериментират и публиката ще види, не гостната стая на танца, а по-скоро кухнята на танца.Моята цел и моето желание и наистина моята страст, от сърце желая да помогна на българските млади хореографи да създадем една нова генерация на хореографи на 21-ви век, които да спечелят доверието на международната публика”, сподели хореографът.

На експериментът на младите таланти от „Хелиос” можете да се насладите безплатно в Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.