От КЗКи в момента правят проверка на цените на горивата, каза още зам.-министърът на икономиката

Въпреки че министерството на икономиката и индустрията и специално министър Нинова фиксираме вниманието на парламента и на всички, които взимат решения, върху това, че мерките в актуализацията, които ще помогнат на хората и бизнеса, трябва да бъдат приети незабавно, видяхме формирането на безпринципни мнозинства, които се занимават с безсмислени каузи. Това коментира зам.-министърът на икономиката Димитър Маргаритов.  

„Ако мерките влязат като точка първа на онези, които взимат решенията, би трябвало да се справим и да видим светлина в тунела”, каза Маргаритов.

„Коалицията „Ориент експрес” свалиха председателя на парламента, а после и правителството. Другите са горди с решението, че България е направила историческа крачка. Но отсрещната страна, казва, че не приема това решение”, коментира още Маргаритов.

Зам.-министърът на икономиката и индустрията беше категоричен, че мантрата, че предвидените мерки няма да повлияят, не е вярна.

„Ако говорим за мерките за хляба, самите браншови организации декларираха, че в момента, в който бъде въведена нулева ставка, хлябът ще поевтинее с 20 процента. Това казват тези, които ще прилагат мерките. Тук има еднозначно мнение и на бизнеса, и на държавата“, каза той.

Относно цените на горивата, той смята, че правилният подход е подпомагането с 25 стотинки на литър гориво.

„Ако въведем таван на цените, трябва да калкулираме и наличностите. Защото знаем какво означава спекула – при въведени гранични цени на стоките – няма достатъчно наличност”, заяви Маргаритов.

Запитан дали има спекула в цените на горивата, той каза, че КЗК правят проверка.

Относно храните, Маргаритов каза, че реколтите са добри, а цените на плодовете и зеленчуците се стабилизират или леко понижават. Според данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища цените на месото и олиото са се стабилизирали.

„Не се очаква поскъпване нито на хляба, нито на захарта, нито на олиото. Има достатъчно количества, няма риск от продоволствена криза, да не се презапасяваме”, препоръча Маргаритов.

Той потвърди, че има очаквания, че внос на олио от Украйна, ще свали цената тук.

„Ако сме близко до нормалната пазарна ситуация, трябва да паднат цените”, каза Маргаритов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.