Причината е, че цената на плодовете е твърде ниска

Черешоберът тази година е напът да претърпи пълен крах. Причината е, че цената на плодовете е твърде ниска и производителите са принудени да плащат на берачите почти толкова, колкото изкарват.

Производителите в кюстендилското село Горна Гращица продават черешите си масово на пунктове, като цената е между 90 стотинки и един лев за килограм.

„Берачите искат сума от 60, 70 до 80 ст., но собствениците на черешови масиви не могат да си го позволят. Лично аз имам 17 декара и тази година съм брал само един ден с бригада. Споразумяхме се на 55 ст. И хората повече не се върнаха”, обясни кметът на Горна Гращица Кирил Кирилов.

„Няма много берачи. Но и да има, искат висока цена, която хората не могат да си позволят”, посочи производителят на череши Даниел Чавдаров.

Според производителите цената на черешите трябва да бъде поне двойна. „Колкото струва един хляб - толкова трябва да струва един килограм череши, за да има някаква реална себестойност”, коментира производителят Борислав Бориславов. Цената обаче засега изглежда невъзможно да надвиши един лев.

В предишни години цената на черешите се повишаваше благодарение на интереса на търговци, които изкупуваха плодовете и ги транспортираха за пазарите в София. Сега такива хора почти няма и масово плодът отива в пунктовете за преработка. Там цената е твърда, независимо от качеството на черешата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.