Евродепутатът говори по време на дискусия относно “Европейските мерки в защита на българския потребител”

„След две години всички USB-устройства ще могат да се зареждат с универсално зарядно, включително лаптопите, но това ще се случи 16 месеца по-късно от останалите устройства”. Тази информация предостави евродепутатът Андрей Ковачев по време на дискусия относно “Европейските мерки в защита на българския потребител”, цитиран от БГНЕС.

Ковачев уточни, че законодателният акт за хармонизация включва таблети, цифрови фотоапарати, мобилни оператори, ръчни конзоли за видео игри, преносими високоговорители, електронни четци, навигационни устройства и др.

ЕС се договори за единно зарядно устройство за мобилни телефони, таблети и камери

По време на дискусията Антоан Атанасов от сдружение „Активни потребители” говори за колективните искове от потребителски организации и алтернативното решаване на спорове. Той подчерта, че от 2008 г. са се променили само две разпоредби относно защитата на българските потребители. Нивата на предявителни искове от потребителни организации били ниски заради страх от фалит и неполучаване на помощ от институциите.

Относно алтернативното решаване на спорове, представителят от сдружението подчерта, че са създадени помирителни комисии, които доброволно да решат неразбирателствата между двете страни, но тяхното пожелателно участие е проблем. Ето защо Атанасов предложи да се въведе задължителното включване на медиатори.

Сдружението се застъпва за задължителна процедура за алтернативно разрешаване на спорове (АРС), защото така ще се вдигне качеството на пазара. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.