Проектозаконът е изготвен от експерти в МВР и предстои обсъждането му в НС

Сливат пожарната и спешния телефон 112 в държавна агенция. Проектозаконът вече е изготвен от експерти в МВР и предстои обсъждането и гласуването му в Народното събрание. Идеята пожарната и телефон 112 да бъдат извадени от МВР е още от началото на годината. Ако проектозаконът бъде приет, новата държавна агенция ще е на подчинение на Министерския съвет. Очаква се тя да е със собствен бюджет, а заплатите на служителите да се запазят същите. Запазват се и всички специфични социални придобивки. Въпреки това част от служителите са притеснени за бъдещето си.

България ще обменя опит с Румъния за подобряване на системата за спешна помощ

За 15 години служба в Националната система 112, Славея Иванова е работила в общо три министерства – на държавната политика при бедствия и аварии, на извънредните ситуации и на вътрешните работи. „Аз съм още от пилотния проект на 112, в началото само за София. Харесва ми, много си обичам работата. Тежка е психически”, признава тя. Заради спецификата на труд, от работата си в първите две министерства Славея има да взима над 10 работни заплати. Казали им, че щом се закрива министерството и ги вливат в МВР, ще си получат парите, когато се пенсионират или напуснат системата.

Притесненията на Иван Димитров, който е пожарникар от 20 години, са по-различни. Според него създаването на държавната агенция не е реформа. „Безсмислено е да се прави такава стъпка, която не носи нищо, никакво подобряване на тази услуга към обществото и да се прави просто така, машинално. Искаме, ако ще има такава реформа, тя да бъде както говорихме с министър Василев – да има хеликоптери, да има парамедици, да се осигурят хора на терен, това никъде не е заложено”, смята огнеборецът.

Близо 2 милиона са фалшивите обаждания на спешния телефон

Въпреки че идеята за реформа е от няколко месеца, от Синдикат „Огнеборец” реагират на проектозакона с изненада. „Начинът, по който се появи законопроектът, ни изненада, защото не е публикуван за обществено обсъждане, а само за информация”, заяви Венцислав Станков, който е президент на синдиката. 

От вчера следобед проектът е качен за обществено обсъждане. В него е заложено служителите да продължат да се възползват от същата категория труд и обезщетения при напускане и пенсия. И още – конкретно пожарникарите не само да гасят пожари. „Ще се занимават и със спасяване, и с някои други дейности. Да бъде съоръжена технически много добре, да си има собствен бюджет, а не да си чака от министъра, какво лошо има в това? Няма нищо лошо. Само че трудно се разчупва статуквото, както се казва модерно напоследък. Трудна работа е”, каза министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.