Целта беше страните да подкрепят икономиката и най-тежко засегнатите дружества навреме

Европейската комисия съобщи, че прекратява от 1 юли временно облекчените правила за държавната помощ, въведени заради пандемията. Предвиждат се някои изключения, се посочва в съобщение на комисията.

Мерките в подкрепа на инвестициите и платежоспособността все още могат да бъдат въведени съответно до 31 декември 2022 г. и 31 декември 2023 г., както е предвидено в съществуващите правила. Взети са мерки за преобразуване и преструктуриране на дългови инструменти, като заеми и гаранции, в други форми на помощ, като преки безвъзмездни средства, до 30 юни догодина.

Лидерите на ЕС се съгласиха Хърватия да се присъедини към еврото

На 19 март 2020 г. ЕК въведе облекчени правила, за да даде възможност на държавите в ЕС да приложат пълната гъвкавост по европейското законодателство и да подкрепят икономиката и най-тежко засегнатите дружества навреме. До днес комисията е взела над 1350 решения за одобряване на около 980 национални мерки по временните правила за държавна помощ за около 3,2 трилиона евро.

ЕК уточнява, че държавите разполагат с други възможности за подкрепа като обезщетения за дружествата за вреди, претърпени пряко заради извънредни обстоятелства, или в помощ на фирмите да се справят с недостига на ликвидност.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook

 
Източник: БТА