По-рано стана ясно, че Русия възнамерява да скъса дипломатическите отношения с България

Реакция на премиера в оставка Кирил Петков, след като стана ясно, че посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова е предоставила нота във Външното ни министерство, в която се поставя ултиматум да бъде закрито Руското посолство у нас, ако правителството не отмени решението си за изгонването на 70 дипломати.

В нота до МВнР: Русия заплаши да закрие посолството си у нас

 

 

Министър-председателят се обърна към мисията на Русия да оттегли предадената нота, като заявява: „Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение. Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота”, е призивът му.

Петков отчита, че отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план. „Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки”, отбелязва премиерът в оставка.

Костадинов: Премиерът е заплаха за националната сигурност и моментално трябва да бъде освободен

Той пояснява, че въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера.

„Заради миналото и бъдещето трябва да можем да правим крачки напред при взаимно зачитане на националните интереси, сигурността и суверенитета и на двете страни”, заключва Петков.

ВСИЧКО ЗА ДИПЛОМАТИЧЕСКОТО НАПРЕЖЕНИЕ ПО ОСТА БЪЛГАРИЯ-РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.