Най-евтината - от 40 ст., е изчерпена или не се предлага

Църковните свещи поскъпнаха двойно. Най-популярната - от 40 стотинки, вече се продава за 80.

20 ст. -> 40 ст.
40 ст. -> 80 ст.
1.00 лв. -> 2.00 лв.
4.00 лв. -> 6.00 лв.

Проверка на NOVA в страната показа, че най-евтината свещ от 40 стотинки не може да бъде закупена, тъй като е изчерпена или не се предлага.

С въвеждането на новите цени два пъти по-малко хора палят свещи, показват сметките на в катедралния храм „Св. Ал. Невски”. Подобна е и ситуацията в страната.

Искането за по-високи цени на свещите дошло от свещоливницата на Светия Синод. От там не посочили колкото да е то. Това решили митрополитите на свое заседание.

„Увеличаването на цената на свещите със сто процента бе продиктувано от реалната стопанско-икономическа ситуация в българската държава и естествено с поскъпването на горивата, ел. енергията”, обясни митрополит Антоний.

Проверка на NOVA, както в София, така и в други градове у нас показа, че най-евтината свещ от 40 стотинки не се продава навсякъде. За това най-продавана е тази за 80 стотинки. Приходът от нея се разпределя между Светия Синод, храма, митрополията и свещоливницата. Най-голяма част отива за църковната администрация - 41 стотинки, а най-малка за производството - около 5.

„Свещите са основно перо за издръжката на БПЦ, това е своеобразно дарение, което миряните запалвайки тази свещ, правят на храмовете”, обясни митрополит Антоний.

Неофициално печалбата на Църквата от свещи е над 15 млн. на година, твърдят източници на NOVA. С  парите основно се покриват режийни разходи. Именно с тях Светия Синод обяснява двойно увеличение.

„Нека да не забравяме, че Св. Синод отправи молба към правителството на г-н Петков, за да може БПЦ да премина от промишлен на битова ел. енергия - тази наша молба беше отхвърлена”, заяви митрополит Антоний.

С приходите се издържат и духовните семинарии.

„Семинарията, в която се обучават бъдещите кадри на БПЦ, няма как да ги оставим без отопление без храна”, обясни митрополит Антоний.

Вярващите приемат новите цени без изненада.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.