Скелетът е от рода Горгозавър

Фосилизираният скелет на родственик на Тиранозавър рекс, бродил по Земята преди около 76 милиона години, ще бъде продаден на търг в Ню Йорк по-късно през месеца, предаде Асошиейтед прес, позовавайки на аукционна къща "Сотбис".

Скелетът на динозавъра от рода Горгозавър ще заема централно място в търга за естествена история, който "Сотбис" ще организира на 28 юли, съобщи БГНЕС.

Откриха яйце от динозавър със запазен ембрион (ВИДЕО)

Горгозавърът е бил върховен хищник, живял на територията на днешните западни САЩ и Канада през късната креда. Той предхожда своя страховит родственик Тиранозавър рекс с 10 милиона години.

Екземплярът, който ще бъде предложен за продан, е открит през 2018 г. във формацията Джудит Ривър в близост до Хавър, Монтана. Височината му е почти 3 метра, а дължината - 6,7 метра. 

Всички останали известни скелети на горгозаври се намират в музейни колекции, така че този екземпляр е единственият, който може да стане притежание на частни лица, отбелязват от тръжната къща. 

Учени: Тиранозавър Рекс е страдал от силен зъбобол

"В кариерата си съм имала привилегията да работя и продавам много изключителни и уникални предмети, но малко от тях имат способността да предизвикват удивление и да завладяват въображението като този невероятен скелет на горгозавър", казва Касандра Хатън, глобален ръководител на отдела за наука и популярна култура на "Сотбис". 

Предварителната оценка на тръжната къща за фосилизирания скелет е между 5 милиона и 8 милиона долара. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС