Заключението е направено въз основа на напълно запазен череп на динозавъра

Тиранозавърът рекс, който се е разхождал по Земята преди 68 милиона години, изглежда е имал заболяване на костите, което е причинявало силни болки в зъбите, показва ново проучване. Екип от Германия твърди, че тежката инфекция, наречена тумефактивен остеомиелит, е възникнала в костния мозък на лявата челюст на динозавъра. Тя вероятно е причинявала на звяра, който учените са нарекли "Тристан Ото", мъчителен зъбобол - превръщайки го в хищник с лошо настроение. Вкаменените останки на съществото са почти напълно непокътнати, което го прави един от най-добре запазените екземпляри, откривани някога.

Динозавър "превзе" заседателната зала на ООН (ВИДЕО+СНИМКИ)

Сега чрез сканиране е установен един от най-ранните известни случаи на болезнено състояние, което редовно засяга хората. Водещият автор д-р Чарли Хам, рентгенолог в университетската болница "Шарите" в Берлин, казва, че прегледът на компютърната томография на тази вкаменелост е показал удебеляване по костта на долната лява челюст и маса на повърхността на челюстта, която се е простирала до корена на един от зъбите на Ото.

За да направи това откритие, германският екип използва неинвазивна техника, наречена DECT (двуенергийна компютърна томография). При сканирането е установено значително натрупване на елемента флуор - находка, свързана с крехките кости. Д-р Хам добавя, че масата и натрупването на флуор подкрепят диагнозата туморен остеомиелит - инфекция на костта.

Изложиха скелета на най-големия известен трицератопс в Париж

Палеонтолозите откриват Т-рекса в Монтана през 2010 г. Той е един от малкото черепи на Т-рекс с пълен комплект от неговите 60 смъртоносни кинжалоподобни зъба. С височина 4 метра, 11 метра и тегло около 8 тона Ото е по-голям от двуетажен автобус.

От откриването на първия през 1902 г. досега са открити само около 50 вкаменелости на T-Рекс. Нито един от тях не е намерен 100 процента непокътнат. Със 170 оригинални кости от около 300 части на скелета Тристан Ото е сред най-добрите образци, от които учените могат да се учат. Изследователите описват Т-Рекс като "познат обект на днешната популярна култура". Експертите смятат, че той е бил един от най-големите хищници, които някога са се разхождали по Земята. Известността на създанието е довела до това, че то е наречено "кралят на динозаврите".

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС