Промените, внесени от ПП, БСП, ИТН и ДБ, ще засегнат голям брой малки и средни предприятия

В последния работен ден на парламента за тази седмица депутатите събраха кворум от втория опит и успяха да се обединят напълно единодушно около промени в Закона за ДДС.

Първият опит за кворум беше безуспешен, тъй като от ГЕРБ, ИТН и ДПС не се регистрираха. От ГЕРБ още вчера заявиха, че няма да влизат в зала до гласуването на евентуален нов кабинет. Изненадващо обаче вторият опит за кворум се оказа успешен със 158 регистрирали се. Причината за обединението на депутатите са предложенията за промени в Закона за ДДС, с които прагът на регистрация на фирмите по ДДС се вдига от 50 000 на 100 000 лв. от началото на 2023 г. и на 166 000 от 2024 г.  Законът беше приет единодушно.

„Оказва се, че дори в ситуация на емоционални дебати помежду ни за политическото развитие на България, ние можем заедно да взимаме отговорно решения по отношение на важните реформи”, заяви Мартин Димитров.

„На фона на всички политически кризи днешният ден е една дългоочаквана победа за малкия и среден бизнес в България. Промените в Закона за ДДС ефективно ще намалят данъчната и административна тежест за бизнеса”, каза Искрен Митев.

 

 

„ГЕРБ ще подкрепи вдигането на прага. Това беше в предизборната програма. Не веднъж сме се изразявали в Комисия в парламента, че това е единствената мярка, която парламентът може да се вземе във връзка с кризата, която засегна българския бизнес”, коментира Александър Иванов.

„От „Възраждане” сме тук поради единствената причина да осигурим кворума и това добро предложение, полезно за бизнеса да върви напред. Това е едно доказателство, че въпреки политическите си различия може да направим нещо добро за хората”, посочи Стоян Таслаков.

„Обстановката в страната, породена както от външни, така и от вътрешни фактори налага тази промяна да бъде извършена спешно”, отбеляза Снежана Траянска.

„Явно законът е полезен. Явно това, което правим, е полезно за българския бизнес. Нашата парламентарна група ще го подкрепи. Гласувайте „за”, каза Петър Кънев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БНР