Преди 8 г. прокуратурата отказва да образува досъдебно производство срещу него

Продължава разследването на тежката катастрофа в София, при която загинаха две млади жени. Прокуратурата започна проверка за евентуално престъпление по служба от служители на МВР по случая.

Софийската градска прокуратура ще проверява служители на МВР за това покровителстван ли е Георги Семерджиев. От обвинението ще търсят дали има превишаване служебните задълженията и чадър над него.

Полицайката от катастрофата: Съвестта ми е чиста, а всички ще си сърбате попарата

Още преди осем години прокуратурата отказва да образува досъдебно производство срещу Семерджиев, показва постановление. С мотив, че той е знаел, че няма книжка, но не знаел да извършва престъпление. 

„Той е доста арогантен и тази арогантност очевидно е подклаждана от контактите му с държавни служители, най-вече такива на МВР”, коментира бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов.

„Много хора, които нямат работа в МВР, станаха полицаи, които не са за тази работа”, смята Росен Рапчев от Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата”. 

Полицайка помогнала на Семерджиев да се укрие, осигурявала му „зелени вълни” по улиците на София

Часове, след като беше разпитана, служителката на Първо районно Симона Радева и предполагаема спътница на Семерджиев в нощта на инцидента, публикува статус във Facebook профила си, в който казва, че съвестта ѝ е чиста.

„Надявам се в най-скоро време истината да излезе наяве. След което всички да си сърбате попарата от написаното по мой адрес”, посочи тя. Часове по-късно профилът ѝ в социалните мрежи беше изтрит.

Вчера стана ясно, че Симона Радева не само е помогнала на Семерджиев да се укрие след катастрофата, а му е осигурявала и информация за това къде са патрулите в София. В социалните мрежи започнаха да се появяват клипове с полицайката.

Повдигнаха обвинение на Георги Семерджиев

Междувременно, при започналата полицейска акция от тази нощ е задържан и доведеният брат на Семерджиев. Той е шофирал с над 2 промила алкохол в кръвта. 

„Потърсен е екип на „Пътна полиция” за съдействие. При извършването на пробата е отчетен резултат над 1,2 на хиляда”, обясни зам.-началникът на „Пътна полиция” - София ком. Радослав Начев.

Съпругата на задържания Николай Огнянов обясни, че той нямал нищо общо със семейството на Георги Семерджиев. Мъжът е задържан за 72 часа. Според прокуратурата  Огнянов е седнал зад волана и след употреба на наркотици.

Прокуратурата отказала да образува производство срещу Семерджиев за шофиране без книжка

Заради съмненията за полицейски чадър лидерът на „Атака” Волен Сидеров нахлу в Първо районно управление, за да търси Симона Радева. Той е счупил стъкло, а впоследствие е арестуван за хулиганство. 

По-късно от МВР опровергаха появила се информация, че Семерджиев има роднинска връзка със служител на дирекция „Вътрешна сигурност” в Пловдив.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.