Едното от тях е за управление на автомобил след употреба на наркотици по-рано тази година

Повдигнаха нови обвинения на Георги Семерджиев във връзка с катастрофата на бул. „Черни връх". Това съобщиха от Софийската градска прокуратура.

„В рамките на днешния ден наблюдаващите прокурори повдигнаха ново обвинение на лицето, за което се предполага, че е извършило пътнотранспортното произшествие. На първо място той е привлечен за ПТП, което представлява особено тежък случай заради това, че е настъпила смъртта на две млади жени и заради това, че са извършени много нарушения в Закона за движение по пътищата", каза прокурорът Христо Кръстев. За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 20 години.

СГП ще проверява полицаи за чадър над Семерджиев (ОБЗОР)

Второто престъпление, за което обвиняемият е привлечен към наказателна отговорност, е управление на моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества. Това е случай от 10 юни 2022 г., а не сега от 5 юли. В кръвта му тогава са открити амфетамин и метамфетамин, съобщи още Кръстев. И уточни, че за това се предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 3 години.

„Третото престъпление, за което обвиняемият е привлечен, е използване на официален, неистински документ - свидетелство за управление на МПС, на което е придадено вид, че е издадено от компетентните власти на Швейцария. За него се предвижда до 8 години лишаване от свобода”, заяви още прокурорът.

По думите му все още се очаква резултатите от кръвната проба, взета след жестоката катастрофа на бул. „Черни връх”.

Днес колегите ще обосноват защо е налице реална опасност обвиняемият да извърши друго престъпление, каза прокурор Кръстев във връзка с предстоящата мярка и заседание на СГС.

Полицайката от катастрофата: Съвестта ми е чиста, а всички ще си сърбате попарата

Той съобщи, че е назначена проверка, тъй като по делото има данни, че полицейски служители са нарушавали служебните си задължения. Тя ще установи дали те са помагали на обвиняемия преди извършване на престъплението като са го прикривали при управление на МПС без шофьорска книжка, както и дали са му помогнали да се укрие след настъпване на катастрофата в София.

Прокурор Иво Илиев каза, че все още не са готови резултатите от кръвната проба за наркотици. „Ние смятаме, че по-скоро има наркотици, съобразно поведението му, но това не би не би повлияло на квалификацията на престъплението”, уточни прокурорът.

На въпрос на медия във връзка с полицейската служителка Симона Радев, той каза, че тя е свидетел по досъдебното производство. „Дала е показания, които няма как да разкрия”, каза Илиев, като не даде повече подробности.

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНАТА КАТАСТРОФА В СОФИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.