Предложението е за бензин А95, газьол и метан

Таван на цената на горивото от 2.70 лв за литър от 1 август до 31 декември - това предложение внесоха официално в Народното събрание от ГЕРБ-СДС. Темата отново скара депутатите в зала.

 „Предлагам на колегите от всички парламентарни групи  да обсъдим решение, с което да задължим Министерския съвет да въведе механизъм за определяне и прилагане на пределна цена 2у70 за литър на бензин А95, газиол или дизелово гориво и природен газ в газообразно състояние -метан”, заяви Десислава Атанасова.

 От БСП заявиха, че са имали подобно предложение за таван  през пролетта, но тогава не са получили подкрепа и заявиха, че таванът изисква и компенсация от държавата.

„Ако има таван на цените и няма компенсации от държавата, която да плаща разликата между тавана на цените и пазарната цена, възниква дефицит”, посочи Румен Гечев.

Въпросът за високите цени скара депутатите и в зала. От ГЕРБ и „Демократична България” предложиха създаване на временна комисия за установяване на всички обстоятелства за доставката на суров петрол до „Лукойл Нефтохим” - Бургас.

„Във вашите 7 месеца се появи този един лев, преди това го нямаше”, каза Делян Добрев.

„Ако си журналист в хубав вестник можеш да кажеш: „Притеснява ме този 1 лв., който ми се губи”. Ако си народен представител обаче трябва да кажеш: „Аз виждам тези 3-4 решения”, коментира Мартин Димитров.

„Едната от мерките е да въведем мито върху руския петрол”, посочи Добрев.

„Не знам как може да предлагате ние сами да си вдигаме митата. Пределно ясно е на всички, които се занимават с тази тема, че България не може да го прави. Смешно е и е жалко, че вие го казахте”, посочи Искрен Митев.

„Вместо да търсим „литмус”, можеше поне да търсим къде какво се случва с институциите”, каза Рамадан Аталай.

„Отново услужливо се криете зад ГЕРБ. Не се крийте, вие сте абсолютно същите като тях. Няма никаква разлика”, заяви Цончо Ганев.

„Гледам и не вярвам на ушите си. Даже и Брюксел да реши да увеличи митата си – ами „добър ден”, всяко мито увеличава цената”, коментира Румен Гечев.

 Управляващите в оставка заявиха, че със и без временна комисия единствено КЗК има възможност за контрол на цените.

„Защо г-н Добрев, който стои до г-н Ненков, който е син на председателя на КЗК не даде сигнала си и може би КЗК да се задейства най-сетне? Цялото общество чува „1 лев, 1лев, 1 лев”. Не виждам г-н Добрев в залата, но разбирам неговите усилия да се позицианира като Дилян Левчето, българските 50 цента”, каза Венко Сабрутев.

„Ако искате ми казвайте Левчето, ако искате Петте лева, това няма значение, защото обирате българските граждани с 3 млрд. и половина на ден, от първия, от който вашето правителство управлява. Това са фактите”, отговори Добрев.

След гласуване депутатите приеха създаването на временна комисия по казуса. Отговор последва и от Комисията за защита на конкуренцията от която заявяват, че постоянно наблюдават сектора на горивата, но регулирането на цените не е в техните правомощия и нямат право да обявяват „справедливи цени”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА, БГНЕС