На фона на тази политическа неяснота, все по-голям проблем са лихвите по дълга на Италия

Неяснота и опасност от нова криза в Италия след оставката на премиера. Въпреки обявеното оттегляне от поста Марио Драги засега остава министър-председател, след като президентът отхвърли подадената оставка.

Следващата седмица Драги ще има срещи с депутатите в парламента, за да уточни бъдещето на правителството, както и дали ще има избори. 

Преди това, в понеделник и вторник се очаква Драги да пътува до Алжир. Страната е ключов доставчик на природен газ и Италия иска да внася повече. 

Италианският премиер Марио Драги подава оставка

На фона на тази политическа неяснота, все по-голям проблем са лихвите по дълга на Италия.

Европейската централна банка обмисля повишаване на лихвения процент заради инфлацията. Това ще направи дълга на Италия много труден за обслужване.

„Свалянето на правителството не си струва. Трябва да запазят спокойствие и добре да се замислят. В условията на международна политическа криза е по-добре да не правят драстични промени”, каза мъж, живеещ в страната.

„За мен това е лудост, особено докато страната се възстановява. Премиерът е признат и уважаван човек. А постът му е под въпрос заради хора, които се надяват да изкарат някой глас повече”, коментира друг италианец.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.