Какво смятат обикновените хора за проговорите с ЕС и за протестите

Съмнения за това, че протестите в Северна Македония срещу френското предложение са платени. Това заяви пред камерата на NOVA един от водачите на недоволните, който въпреки приетото предложение, сформира нов палатков лагер пред парламента в Скопие. Този лагер обаче вече го няма.  

Рано тази сутрин полицията изгони протестиращите от палатковия лагер, но те се преместиха на тротоара. Нощта в ареста прекара Борко Наумовски – един от водачите на недоволните. След утихването на емоциите до мъжа  стигнала информация, че сред протестиращите е имало внедрени провокатори.

„Беше планиран държавен удар. Само ще ви кажа две-три неща. На наркомани им беше дадена дрога – метадон, колкото искат, 1000 динара и по 15 евро, за да хвърлят. Да, аз ги пресичах. И за благодарност два пъти бях приведен в полицейското управление. Това е трагедия”, заявява Борко Наумовски.

Червена боя по трибуната и театрални постановки пред македонското НС в отказ на френското предложение

Той продължава борбата за своята истина, без политически обвързаности. На този фон кореняк-жителите на Скопие са със смесени чувства за всичко, което се случи пред последните две седмици.  69-годишният Васил Наумовски има бизнес с транспорт и спедиция в цял свят. Държи на македонския език и нация.

„Моят език си е моят език и защо някой трябва да ми го признава. И вие най-добре го знаете. Нашият с вашия език не са еднакви и се различават. Ако има проблем, да си го различават Българска академия на наука, Македонска, историци, лингвисти”, казва Васил Наумовски.

Според българите в Северна Македония проблемът между двете държави не е в езиковия спор. Ване Цветанов е бил директор на Агенцията за финансово разузнаване на Северна Македония. Той е с българско самосъзнание и смята, че затова е бил подложен на репресии.

„Жалкото е, че да си българин в Македония е много трудно. Два пъти пострадах политически заради приятелство с България. Те организираха две дела срещу мен. Затова бях 13 месеца в затвора”, казва Ване Цветанов. Сега той е без работа.

Васил Наумовски вече е пенсионер, а младият протестиращ Борко Наумовски продължава да отстоява политическите си възгледи протестирайки мирно пред парламента. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.