Коментар на Лидия Даскалова, Никола Янков и Любка Маринова

Във вторник в предаването "Пресечна точка" гостите коментираха протеста на хотелиерите, които казват, че не са им били изплатени част от сумите за настаняване на украински граждани. Финансистът и предприемач Никола Янков, юристът Лидия Даскалова и бившият говорител на КАТ СДВР Любка Маринова обсъдиха и дали украинските бежанци ще останат на улицата, ако нямат право на безплатни хотели у нас.

Собственици на хотели в „Слънчев бряг” излязоха на протест

Любка Маринова твърди, че българите са посрещнали добре бежанците от войната в Украйна и се отнасят добре с тях. „Смятам, че държавата има възможности да се справи с тези хора”, каза още бившият говорител на КАТ СДВР. По думите й основната задача пред света е тази война да спре.

Никола Янков припомни, че България е получила над 160 млн. евро от Европейската комисия за покриване на разходи за бежанците. „Тези пари не са използвани по тази тема изобщо”, смята предприемачът. Според него много малка част от тази сума е отишла по предназначение и българите са платили цената за това.

Последен срок за хотелиерите да получат пари за подслон на бежанци

„Тук не говорим за просто едни средства, а за човешки съдби. И то за съдби на майки и деца. За съдби на хора, които бягат не от какво да е, а от война”. Това коментира Лидия Даскалова. Според нея войната не може да бъде прекратена по дипломатически път. „Докато начело на Русия е Владимир Путин не мисля, че може да става въпрос за такава дипломация”, допълни юристът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.