Коментар по темата в „Пресечна точка” направиха Лидия Даскалова, Никола Янков и Даниел Киряков

Акцията с проверките за пияни и дрогирани шофьори трябва да продължи през цялата година. Това заяви експертът по пътна безопасност Любка Маринова в предаването „Пресечна точка”.

„За да се набавят техническите средства, с които шофьорите се тестват за наркотици, трябва да се използва Фондът за безопасно движение, в който се събират средствата от глоби. Този път позицията на „Пътна полиция” е много правилна и трябва да се действа именно така”, добави тя.

Акции срещу пияни и дрогирани шофьори и рано сутрин

Маринова е категорична, че при случаи, в които има наркотици и/или алкохол над 1,2 промила и катастрофа със загинали лица, трябва да се отнема автомобилът на дееца или да се задържат принудително няколко месеца.

„В много развити държави този въпрос е регулиран. Има протоколи и тестването за алкохол и наркотици при спиране на пътя е стандартна процедура. Когато хората знаят, че ако бъдат спрени на пътя, проверката им е гарантирана, според мен те ще се замислят”, коментира финансистът и предприемач Никола Янков.

ЗА ДЕН: Хванаха 34 пияни и 23 дрогирани шофьори

„От една страна е превенцията – т.е. как човек взима книжка, при какъв курс и как отива на пътя. От друга страна – не подлагам под съмнение тестовете, които се правят в момента, но до някаква степен и статистиката се замърсява. Ако даден човек е пушил трева преди 3 месеца, устройството пак го отчита като такъв. Радетел съм за безопасно шофиране”, смята експертът по комуникации Даниел Киряков.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.