Това каза министърът на земеделието в оставка Иван Иванов, който пристигна на място, за да се запознае със ситуацията

Пожарът в иглолистната гора между пазарджишките села Лесичово и Калугерово е овладян. Към момента опасност за хората от близките населени места няма. Това каза министърът на земеделието в оставка Иван Иванов, който пристигна на място, за да се запознае със ситуацията. Той подчерта, че са направени просеки, които ще отделят незасегната от пламъците гора от другата с бушуващия огън. Иванов благодари на всички, които се включиха в гасенето и добави, че е на мястото, за да разбере от какво имат нужда огнеборците, за да се преодолее случващото се. 

Горският пожар в "Дадия" излиза извън контрол

Иван Иванов съобщи, че днес е издал заповед, с която се забранява обработката на пасища и стърнища с техника до 7 август, като стопаните няма да имат ангажимент към поддръжката им с цел избягване на такива събития. Сезонът е изключително опасен, големи са жегите и правим всичко необходимо да няма инциденти със запалване на гори, добави министърът. Той обяви, че пожарът не е извън контрол, но предвид увеличаването на вятъра има някаква опасност да се увеличи площта на пожара. Иванов подчерта, че ако има нужда, хeликоптерите отново ще бъдат повикани, но изрази надежда, че тази нощ всичко ще приключи. Той каза още, че ще разпореди директорът на горското стопанство да поеме всичко необходимо като храна и напитки за огнеборците. Около 100 души работят в момента от различни горски стопанства от района, ако е необходимо, и още техника ще се пренасочи, добави земеделският министър.

Двата големи пожара, бушуващи в Хасковско, са овладени

От снощи в гасенето на пламъците участват десетки служители на горското, още толкова на службите по противопожарна охрана от Пазарджик и Панагюрище и много доброволци. Тази сутрин в борбата с огъня се включиха два хеликоптера от 24 авиационна база Крумово, както и тежка техника на частни фирми и на пожарната от София, които направиха просеки и локализираха пламъците. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА