Извинението е за злоупотреби, извършени в училищата, управлявани от Католическата църква

Папа Франциск пристигна в Канада на шестдневно посещение, по време на което се очаква той лично да се извини на оцелелите представители на коренното население за злоупотреби, извършени в училищата, управлявани от Католическата църква.

Папският самолет кацна малко след 11:00 ч. (17:00 ч. по Гринуич) в Едмънтън, столицата на провинция Албърта.

По време на полета 85-годишният понтиф заяви, че "това е покаятелно пътуване", преди да поздрави придружаващите го на борда журналисти, въпреки болките в коляното, които го принудиха да използва бастун или инвалидна количка при последните излизания.

Папата отрича слуховете за възможно оттегляне

Дни преди пътуването папа Франциск се отправи в базиликата Санта Мария Маджоре, за да повери на Божията майка своето 37-о апостолическо пътуване в Канада от 24 до 30 юли. Пред богородичната икона „Салус попули романи“, защитница на града, папата се помоли за няколко минути сам, в мълчание, седнал в инвалидна количка, молейки за защита и подкрепа за това, което той нарече „покаятелно поклонничество“, за помирение между Църквата и канадските коренни народи, жертви в миналото на асимилационни политики, извършвани също и от католически религиозни институти.

Изразът “Salus populi romani” е използван в римската правна система и езическите ритуали на древната римска република, изискваща протекцията на римските магистрати пред императора, но по времето на император Константин Велики това име вече се отнасяло до Мария, като Божия Майка и първа застъпница за християните пред Бог.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС