Темата коментират Мария Шаркова, Евгений Кънев и Дани Милев

Диазотният оксид е по-широко разпространен в обществото под названието „райски газ”. В Ирландия и Дания, например, продажбата му е забранена за непълнолетни граждани. Употребата сред младите у нас обаче зачестява. Безопасен ли е райският газ? По темата дискутират юристът Мария Шаркова, икономистът Евгений Кънев и музикантът Дани Милев.

Упоиха депутат и семейството му и ги обраха

Милев признава, че тенденцията да се измислят все нови начини за замотаване на човешкото съзнание е странна за него. Според него забраната му чрез закон, подобно на наркотиците, трябва да стане много бързо. „За мен това е част от болестта на обществото, това е част от невисокото ниво, това е част от стремежа да търсим забавление в някакви други страсти”, допълни музикантът.

По думите на Мария Шаркова това е част от липсата на политика в областта на превенция със зависимости. Тя не скри, че преди участието си в „Пресечна точка” е влязла в сайт, където се продава райски газ. Там пишело, че той е абсолютно безопасен и няма странични ефекти. „Това не е така. Моята сестра е анестезиолог. Тя ми обясни, че райският газ не се използва вече дори в операционните зали, защото той е опасен дори за хората, които само работят с него, не само за пациентите”, подчерта юристът. По думите й този проблем е общоевропейски.

Обират домове с райски газ – реалност или градска легенда?

„Имаме един регулатор, който напоследък доста нашумя. Той се нарича Агенция за безопасност на храните. Идеята, когато има такъв регулатор, е той да наблюдава какво се случва с тази индустрия и там, където има опасности, той да се задейства и да прави ограничения, без да бъде сезиран от други органи или граждани. Ние в много области, които са опасни за живота, нямаме много ограничения и чакаме нещо да се случи, за да реагираме. В други области – да кажем в бизнеса, слагаме една страхотна, тежка рамка регулативна”, обясни икономистът Евгений Кънев.

Цялата дискусия вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.