Днес законопроекта мина обществено обсъждане в Народното събрание

Бурните политически събития от последните дни ще оставят доста проектозакони без развитие. Един от тях - за антикорупционната комисия. 

Днес законопроекта мина обществено обсъждане в Народното събрание. То беше поискано от “Има такъв народ”, след като промените, свързани с Антикорупционната комисия минаха на първо четене в Правната комисия.  Очаква се промените да влязат за гласуване в Зала още тази седмица, но подкрепата не е сигурна дори на първо четене, тъй като от “Има такъв народ” вече не са категорични как ще гласуват. A общественото обсъждане с експерти засили критиките.

БСП решава дали и кога да върне мандата (ОБЗОР)

“Потвърдиха се нашите думи, че Антикорупционният закон в този вид не трябва да се приема. Буквално от член 1 до последния му параграф са забележките”, каза Ива Митева от ИТН.

От “Продължаваме Промяната” имат друг прочит. Според тях макар законопроектът е добър, са възможни промени, и това е първата стъпка за ефективна борба с корупцията. 

“Има такъв народ” настояват за дълъг срок за промени между първо и второ четене, което при липса на правителство и изтичащ живот на този парламент би било неизпълнимо условие. 

“Aз в началото бях казала, че не мога да подкрепя заради многото му проблеми. Но чисто политически ще го подкрепя с ясната уговорка, че между първо и второ четене ще се работи страшно много”, поясни Митева.

Пламен Димитров: Най-важното решение в момента не е кой ще бъде председател на КПКОНПИ, а на КЕВР

“Демократична България” също не виждат как промяната може да стане факт в този парламент. С остри критики излезе  ГЕРБ.

“Нито една медия не беше поканена. Не се излъчваше в сайта вероятно причината е горчив опит от миналата седмица да не се чуе, че КПКОНПИ ще е бухалка”, каза Десислава Атанасова.

Очаква се законопроектът да влезе в Зала до петък.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.