Оценката за БВП на Русия за тази година беше повишена със забележителните 2,5 процентни пункта

Въпреки разрушителните западни санкции, наложени на Москва след нахлуването в Украйна, руската икономика изглежда се справя с бурята по-добре от очакваното, тъй като се възползва от високите цени на енергията, заяви МВФ.

Русия се оттегля от Международната космическа станция

Санкциите имаха за цел да откъснат Русия от световната финансова система и да задушат средствата, с които Москва разполага за финансиране на войната. Но в последния доклад на Международния валутен фонд "Световни икономически перспективи" оценката за БВП на Русия за тази година беше повишена със забележителните 2,5 процентни пункта, въпреки че все още се очаква икономиката на страната да се свие с 6%.

"Това все още е доста значителна рецесия в Русия през 2022 г.", заяви в интервю за АФП главният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуринчас.

ЕС намалява потреблението на газ с 15% до март 2023 г.

"Основната причина спадът да не е толкова голям, колкото се очакваше, е, че руската централна банка и руските политици успяха да предотвратят банкова паника или финансов срив при първото налагане на санкциите", каза той. "Междувременно нарастващите цени на енергията осигуряват огромни приходи на руската икономика".

След като започнаха годината под 80 долара за барел, цените на петрола скочиха до почти 129 долара през март, преди да се понижат до под 105 долара днес за Брент, ключовия европейски бенчмарк, докато цените на природния газ отново се повишават и се доближават до скорошния си връх.

Енергийните министри от ЕС обсъждат предложението за икономия на газ

В доклада се казва, че докато основните икономики, включително САЩ и Китай, се забавят, "икономиката на Русия се оценява като свила се през второто тримесечие с по-малко от предварително прогнозираното, като износът на суров петрол и неенергийни продукти се е запазил по-добре от очакваното".

Междувременно, въпреки санкциите, "вътрешното търсене в Русия също показва известна устойчивост" благодарение на подкрепата на правителството.

Русия намалява газа на Германия

Но според Гуринчас "за Русия не предстои възстановяване". Всъщност МВФ ревизира надолу руския растеж през 2023 г. с 1,2 пункта по-ниско от априлската прогноза за свиване от 3,5%.

"Вече въведените санкции, както и новите, обявени от Европа, означават, че кумулативният ефект от санкциите също нараства с времето", каза той.

В доклада се посочва, че Европа е изправена пред най-голямата тежест на последиците от санкциите, като се има предвид зависимостта ѝ от Русия в областта на енергетиката. Ситуацията може да се влоши драстично, ако Москва прекрати износа на газ и след като Европейският съюз наложи забрана за доставка на руски петрол по море от следващата година.

ЕК: Европа трябва да е готова за спиране на доставките на газ от Русия

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.