Срещата им се провежда в Брюксел

Енергийните министри от Европейския съюз обсъждат предложението за икономия на газ. Срещата се провежда в Брюксел и е породена от несигурността на руските доставки заради войната в Украйна.

Пореден повод за това дойде в понеделник, след като „Газпром” обяви, че намалява отново количеството синьо гориво по „Северен поток 1” до 33 млн. кубически метра дневно. Това е едва 20% от пълния капацитет на тръбата.

Франция и Полша също са против предложението на ЕК да се намали консумацията на газ

От Берлин посочват, че Москва нарочно ограничава подаваното количество. Русия пък твърди, че това решение е взето заради технически проблеми. Наскоро такъв имаше с една от турбините. Пряката последица е ново покачване на цените и невъзможност европейските страни да запълнят хранилищата си преди зимата.

Решението на „Газпром” дойде в момент, когато европейските страни обсъждат драстична мярка - въвеждане на икономии в размер на 15% от потреблението, за да ограничат количествата газ в опит да попълнят газохранилищата.

Русия намалява газа на Германия

Евролидерите обявиха, че са твърдо решени да не допускат разединение, защото няколко страни поискаха изключения от общите ограничения за потреблението. Това са предимно южните страни, където консумацията по принцип е по-малка. Сред противниците са Германия и Франция.

„Зимата идва и не знаем колко студена ще е тя. Но това, което знаем със сигурност е, че Путин ще продължи да играе мръсните си игри, като злоупотребява и изнудва с доставки на газ. И това е нещо, за което трябва да подготвим нашите домакинства и икономики, трябва да ги защитим”, коментира министърът на промишлеността и търговията на Чехия Йозеф Сикела.

ЕК: Европа трябва да е готова за спиране на доставките на газ от Русия

„Вчерашните изявления на „Газпром” още веднъж подчертават, че трябва да сме готови за евентуални съкращения на доставките от Русия във всеки един момент и за да сме готови за това, трябва да действаме веднага”, смята еврокомисарят по въпросите на енергетиката Кадри Самсон.

„Всичко това се прави от Русия нарочно, за да затрудни максимално подготовката на европейците за зимата. Това е открита газова война, която Русия води срещу обединена Европа. Газовото изнудване на Европа, което се задълбочава всеки месец, е необходимо на тази терористична държава, за да влоши живота на всеки европеец”, подчерта украинският президент Володимир Зеленски.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.