Срещу него вече се обявиха Испания, Португалия, Гърция и Италия

Франция се обяви против предложения от Европейската комисия план за намаляване на потреблението на газ в Европа с 15% до следващата пролет. Това пише в. Le Figaro, като се позовава на министъра на енергийния преход Агнес Пание-Рунаше, предаде БГНЕС.

„Не бихме искали да въвеждаме едни и същи цели, които да не са съобразени с реалностите на всяка конкретна страна-членка на ЕС“, каза министърът.

ЕК: Европа трябва да е готова за спиране на доставките на газ от Русия

Според нея Франция подкрепя определено споразумение за координирано намаляване на потреблението на газ, но такова, което да отчита характеристиките на всяка страна и експортния капацитет на страните.

Франция, за разлика от Германия, е много по-малко зависима от руския газ. Ако Париж реши да намали потреблението, тогава освободените количества газ могат да бъдат изнесени за Германия. Тези възможности, обаче, са ограничени от капацитета на съществуващите газопроводи и правителството смята, че няма да може физически да даде на Германия 15% от своя газ.

Алжир спря газовите доставки на Испания

Европейската комисия предложи план за намаляване на потреблението на газ в Европа с 15% до следващата пролет. Срещу него вече се обявиха Испания, Португалия, Гърция и Италия.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди Европа да е подготвена за най-лошия сценарий с руския газ.

Властите в Полша също се обявиха срещу плановете на ЕК, заяви днес министърът на климата и околната среда Анна Москва.

Гърция отпуска субсидии за сметките за ток през август

„Онова, което е неприемливо в предложението на ЕС е задължителният механизъм за намаляване на потреблението. Държавите трудно биха се съгласили с това, без да знаят каква ще бъде следващата зима и без да са осигурили защитата на собствените си интереси. Може да се говори за доброволен механизъм, за икономии в отделни държави... Трудно може да се даде съгласие за задължителен механизъм, подготвен от ЕК „на коляно“, който задължава държавите да предприемат задължителни съкращения. Не можем да се съгласим с това“, цитира „Wprost“ думите на министъра.

Русия намалява газа на Германия

„Не се смятам за компетентна да вземам решения за ограничения в Испания, на Малта или в България. Точно по същия начин не бих искала и тези държави да вземат решения за ограничения в Полша. Енергийната сигурност е задача на всяка държава поотделно и на всяко правителство“, подчерта Анна Москва. Според нея Полша е готова за предстоящата зима в частта газови доставки.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.