Темата коментират Мария Шаркова, Евгений Кънев и Дани Милев

Българските граждани ще могат да влизат в Турция без задгранични паспорти, а само с лични карти. Това стана ясно от указ на президента Реджеп Тайип Ердоган, публикуван в днешния брой на турския държавен вестник. По темата в „Пресечна точка” дискутират юристът Мария Шаркова, икономистът Евгений Кънев и музикантът Дани Милев.

Българите ще пътуват само с лична карта в Турция

Според композитора отпадането на изискването за червен паспорт, подобно на това за Сърбия преди години, определено е предимство. Той разказа опита си по турско-българската граница и заяви, че организацията от турска страна е значително по-добра от родната.

Мария Шаркова сподели впечатлението си, че напоследък, заради по-евтините турски стоки, българите често пътуват до южната ни съседка. „Това е една добра стъпка”, обобщи юристът.

„Има ситуации, при които държавният интерес надделява и над националната сигурност”, каза икономистът Евгений Кънев, визирайки казуса с частната лаборатория на ГКПП „Капитан Андреево”. По думите му регулаторите в България са превзети и това не е тайна. Кънев обаче подчерта, че от гледна точка на търговския баланс, новината, че Турция облекчава пътуването, не е добра, защото изтича национален доход.

Цялата дискусия вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.