Темата коментираха Мария Шаркова, Евгений Кънев и Дани Милев

Министерството на енергетиката предложи сключване на договор за 7 кораба с вте1ене газ, който да подобри енергийната сигурност на БГ. Следващият месец обаче служ прав трябва да осигури необходимата инфраструктура от Гърция и Турция. това стана ясно от думите на Кирил Петков. същевременно в парламента депутатите върнаха Иван Иванов като председател на КЕВР. Темата коментираха юристът Мария Шаркова, икономистът Евгений Кънев и музикантът Дани Милев в предаването “Пресечна точка”. 

Петков: Подписваме договор за седем кораба с втечнен газ

Икономистът Евгений Кънев определи думите на президента за “енергиен хаос” и “колапс” като “абсурдни термини”. “Нашата енергетика е в едно от най-добрите състояние в цяла Европа. Всички енергийни дружества печелят от високите цени. На ниво производство - няма проблем Проблемът е на ниво потребление. Това идва от цената на газа и вносните ресурси”, обясни икономистът. 

Цените на природния газ на световните пазари скочиха рязко

Той отрече енергийната криза да е започнала с работата на 47-ия парламент. “Този проблем не е създаден от това правителство. Напротив това правителство реши проблемът с газа. Имаме интерконектора с Гърция, който когато заработи ще осигурява ⅓.  А ако е вярно това, което каза премиерът, че е договорил още ⅓ от Азербайджан - ⅔ е осигурено. Ние наистина можем без руски газ”, категоричен бе той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.