На прага на предстоящите избори вече се появиха и политически оферти за общо участие на вота наесен

След връщането на мандата, спорът за това кой е виновен за разпадането на правителството и предстоящите кризи, се прехвърли в кулоарите на Народното събрание. Партиите си размениха серия от нападки.

След като вече е ясно, че правителство няма да има, а времето на парламента ще бъде ограничено най-вероятно до края на тази седмица, партиите влязоха в остър спор за това кой е виновен. Дори се стигна до серия от изявления в кулоарите, в които си разменяха критики и дори си задаваха въпроси едни на други. На прага на предстоящите избори вече се появиха и политически оферти за общо участие на вота наесен.

Причината за неосъществения мандат БСП видяха в опозицията, но основните критики паднаха върху „Има такъв народ”.

„Те са били този компонент на мафията, който взриви коалицията отвътре”, заяви Явор Божанков от БСП.  

Не спестиха критиките и към президента Румен Радев.

„Ние нямахме подкрепата на президента, надявам се той в предстоящите месеци метафорично да се върне от светлата страна и да проведе честни избори”, заяви още Божанков.

От „Продължаваме Промяната” също смятат, че отговорността за разпада е на партията на Слави Трифонов.

„Това, че ИТН се присъединиха към коалицията на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане”, заяви Петър Кулински от ПП.

„Аз не виждам достатъчно уплашени хора в парламента, а трябва да имат здравословен страх от това , което предстои”, смята Христо Иванов.

От „Има такъв народ” отвърнаха на свой ред с други обвинения.

„Третият мандат беше провален от коалицията на лицемерието, изградена на база на взаимни обвинения за лъжи и измами”, заяви Станислав Балабанов от ИТН.

Балабанов: Третият мандат беше провален от коалицията на лицемерието

От опозицията в лицето на ГЕРБ са категорични.

„Това правителство го свали арестът на Бойко Борисов. Тогава стана ясно, че имаме работа с хора, които правят необясними действия. И от там нататък всичките им други проблеми - слаба конструкция без програма. Започнаха да пишат програма, след като се разпаднаха”, каза Тома Биков от ГЕРБ.  

От ДПС също отговориха на обвиненията към опозицията така.

„За кафявото отзад на някои хора, мисля, че други не са виновни, да се погледнат в огледалото”, заяви Мустафа Карадайъ.

А на обвинението, че „Възраждане” е „патерица на ГЕРБ” от партията отговориха.

„БСП е патерица на „Възраждане”. С всеки един ход и решение, те разочароват своите избиратели, които намират във „Възраждане” алтернатива”, заяви Костадин Костадинов.  

Обвиненията се прехвърлиха на трибунка в кулоарите на парламента. Като партиите започнаха да се обвиняват една след друга.

„Като оставим настрана несериозните теми като БСП и това, че няма да влязат в следващия парламент”, каза Костадин Костадинов.

„Костадинов каза, че ще управляват самостоятелно, всеки може да си направи извод дали е наред”, отговори Явор Божанков.

Последва спор между БСП и „Има такъв народ” за това обсъждано ли е името на Асен Василев за премиер по време на преговорите.

Докато споровете за това кой е виновен все още текат, част от партиите вече обмислят коалиция за изборите. Десните поискаха за партньор „Продължаваме Промяната”.

Христо Иванов: Предлагаме предизборна коалиция

„Трябва да покажем, че сме си научили урока и сега, когато се появим в къщите на избирателите, е да покажем нещо ново”, заяви Христо Иванов.

„Демократична България” са страхотен партньор, с който ще работим близко и в следващото Народно събрание, но предстои детайлен анализ, на този етап всичко е възможно”, каза Александър Ракшиев от „Продължаваме промяната”.

Ракшиев: ПП заслужава да е първа политическа сила в 48-ия парламент

Евентуалната коалиция ще бъде обсъдена на национален съвет на „Продължаваме Промяната” още следващата седмица.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.